top of page

Οι φοιτητές του IAAS στην κουζίνα της Πανεπιστημιακής Φοιτητικής Λέσχης, του ΑΠΘ

Την Παρασκευή 10 Μαΐου μέλη του IAAS Greece, σε συνεννόηση με τον Αν. Πρόεδρο της Πανεπιστημιακής Λέσχης και Κοσμήτορα της Σχολής Γεωπονία, Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος, Καθηγητή Δημήτριο Κωβαίο, επισκεφτήκαμε τις εγκαταστάσεις της φοιτητικής λέσχης του ΑΠΘ.



Η επίσκεψη μας ξεκίνησε με το πρώτο στάδιο στην διαδικασία παραγωγής των γευμάτων που είναι οι παραλαβές. Νέες παραλαβές γίνονται καθημερινά και συνοδεύονται από ελέγχους αρμόδιων επιστημόνων. Πιο συγκεκριμένα τα κρέατα ελέγχονται από κτηνίατρο, τα φρούτα και τα λαχανικά από γεωπόνο και τα επεξεργασμένα τρόφιμα (π.χ. γαλακτοκομικά) υφίστανται μικροβιολογικό έλεγχο.



Έπειτα τα προϊόντα τοποθετούνται σε ειδικούς χώρους αποθήκευσης στους οποίους εξασφαλίζονται οι κατάλληλες συνθήκες για την συντήρηση τους. Στις αποθήκες εκτελείται ένας δεύτερος έλεγχος ως προς την ακεραιότητα των συσκευασιών και άλλων πιθανών φθορών. Επιπλέον, τηρείται ένα διάγραμμα ροής μέσω Η/Υ με σκοπό την ορθολογική κατανάλωση των προϊόντων με βάση την ημερομηνία λήξης τους.


Συνεχίζοντας την ξενάγηση κατευθυνθήκαμε στον χώρο ψύξης. Τα τρόφιμα αποθηκεύονται στα ψυγεία ανά κατηγορία. Πιο αναλυτικά υπάρχουν το ψυγείο φρούτων, το ψυγείο γαλακτοκομικών, το ψυγείο κρεάτων και ξεχωριστά το ψυγείο πουλερικών για την προστασία των υπόλοιπων κρεάτων από σαλμονέλα. Τέλος, υπάρχει κατάψυξη οπού συντηρούνται προϊόντα όπως λαχανικά, ψάρια και ζύμες.

Λαχανικά, κρέατα και ψάρια καθαρίζονται και επεξεργάζονται σε ξεχωριστούς χώρους το καθένα κάτω από αυστηρές υγειονομικές προδιαγραφές.

Τελευταίος σταθμός της περιήγησης ήταν η κουζίνα όπου, αφού πραγματοποιηθεί ένας τελικός έλεγχος, οι πρώτες ύλες μετατρέπονται σε γεύμα. Τα γεύματα που μαγειρεύονται διατηρούνται σε θερμοθαλάμους μέχρι την καταναλωσή τους, ενώ ορισμένα από αυτά προετοιμάζονται για αποστολή σε παραρτήματα του ΑΠΘ (π.χ. Τ.Ε.Φ.Α.Α.)



Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχει μέριμνα για την καθαριότητα και την υγιεινή σε όλους τους χώρους, τα σκεύη και τα μηχανήματα επεξεργασίας. Αυστηρά μέτρα υγιεινής ακολουθούνται και από το προσωπικό αντίστοιχα (κατάλληλη ένδυση, πλύσιμο και απολύμανση χεριών κλπ.).

Επίσης, οι εταιρείες προμήθευσης επιλέγονται με αυστηρά κριτήρια και είναι κατά βάση ελληνικές.


Τέλος, ιδιαίτερα θετική εντύπωση μας έκανε το γεγονός ότι φαγητό προετοιμάζεται σε μικρές ποσότητες καθ΄όλη την διάρκεια της ημέρας με σκοπό να είναι φρέσκο, αλλά και για να μην υπάρχει περίσσεια.


FUN FACT: Εντυπωσιακός είναι ο αριθμός γευμάτων που προετοιμάζεται καθημερινά. Ενδεικτικά μόνο το μεσημέρι προετοιμάζονται 5.000- 6.000 μερίδες φαγητού για την λέσχη και 600 περίπου για τα περιμετρικά παραρτήματα του ΑΠΘ.

bottom of page