top of page

Πλανήτης Γη: Η επιλογή είναι δική σου


Σήμερα, η κατανάλωση προϊόντων ολοένα αυξάνεται με αποτέλεσμα την επιβάρυνση του περιβάλλοντος. Αμέτρητα εμπορεύματα διανύουν καθημερινά μεγάλες αποστάσεις και φτάνουν στα σούπερ μάρκετ, όπου και αγοράζονται σε μεγάλες ποσότητες. Τόνοι πλαστικού χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά αγαθών χωρίς να ανακυκλώνονται. Επιπλέον, υπερκατανάλωση κρέατος παρατηρείται σε μεγάλο βαθμό στις δυτικές κοινωνίες.

Οφείλουμε, λοιπόν, όλοι μας να προβληματιστούμε για την περιβαλλοντική καταστροφή που προκαλούμε και να υιοθετήσουμε καταναλωτικές συνήθειες και πρακτικές φιλικές προς το οικοσύστημά μας.

Τι μπορεί, όμως, ο καθένας από εμάς να κάνει για αυτό;

  • Αγοράζουμε τοπικά και εποχιακά προϊόντα

Τα προϊόντα εκτός εποχής συνήθως μεταφέρονται από μακρινούς προορισμούς στη χώρα μας, επιβαρύνοντας το περιβάλλον. Επίσης, συντηρούνται με ψύξη και κατάψυξη κατά την αποθήκευση και διακίνησή τους με αποτέλεσμα να γίνεται δαπάνη μεγάλων ποσών ενέργειας. Αντίθετα, τα εποχιακά φρούτα και λαχανικά έχουν περισσότερα θρεπτικά συστατικά και είναι πιο φιλικά προς το περιβάλλον αφού δεν χρειάζεται να διατηρηθούν για μήνες στο ψυγείο ή να ταξιδέψουν από μακριά. Ας κάνουμε λοιπόν μία βόλτα στην πλησιέστερη λαϊκή αγορά. Ας γνωρίσουμε ντόπιους παραγωγούς που με κέφι και μεράκι μας προμηθεύουν με φρέσκα τοπικά φρούτα και λαχανικά σε προσιτές τιμές.

  • Αποφεύγουμε την κατανάλωση πλαστικού

Δυστυχώς, η χώρα μας βρίσκεται στην πρώτη θέση κατανάλωσης πλαστικής σακούλας στην Ευρώπη. Όμως, αντικαθιστώντας τις σακούλες μιας χρήσεως με τις πάνινες, συνεισφέρουμε σημαντικά στο περιβάλλον. Επίσης, καθημερινά καταναλώνουμε αμέτρητα προϊόντα των οποίων οι συσκευασίες καταλήγουν στα σκουπίδια από το πρώτο κιόλας άνοιγμα. Γι’ αυτό το λόγο πρέπει να επιλέγουμε χύμα προϊόντα και να προτιμούμε τις χάρτινες συσκευασίες έναντι των πλαστικών. Τέλος, μετά το άνοιγμα κάθε συσκευασίας οφείλουμε να ελέγξουμε αν ανακυκλώνεται και να την τοποθετήσουμε στον κατάλληλο κάδο. Σε περίπτωση που δεν ανακυκλώνεται, προτού την πετάξουμε στα σκουπίδια, ας σκεφτούμε αν μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε για την αποθήκευση κάποιου άλλου προϊόντος.

  • Μειώνουμε την κατανάλωση κρέατος

Η αποψίλωση των δασών οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην παραγωγή κρέατος. Αυτό συμβαίνει επειδή ο άνθρωπος μετατρέπει δασικές εκτάσεις σε καλλιεργούμενες για την παραγωγή ζωοτροφών. Είναι εντυπωσιακό ότι στις ΗΠΑ το 70% της καλλιεργούμενης γης αξιοποιείται αποκλειστικά για παραγωγή ζωοτροφών για βοοειδή ενώ μόνο το 1% αξιοποιείται για την παραγωγή φρούτων, λαχανικών και ξηρών καρπών. Αν, όμως, η κατανάλωση κρέατος γίνει μικρότερη, θα έχει ως συνέπεια τη μείωση της παραγωγής του. Ας ακολουθήσουμε, λοιπόν, μία μεσογειακή διατροφή προσφέροντας τόσο στο περιβάλλον όσο και στην υγεία μας.

  • Γινόμαστε αυτάρκεις

Ο καθένας μας μπορεί να καλλιεργήσει φρούτα και λαχανικά στην ταράτσα, τον κήπο ή το μπαλκόνι του. Η ενασχόληση με την κηπουρική είναι ένα ευχάριστο χόμπι που παράλληλα μας προσφέρει βιολογικά τρόφιμα με μηδενικό ενεργειακό αποτύπωμα στο περιβάλλον. Ο άνηθος, ο μαϊντανός, η ρόκα, το μαρούλι και το σπανάκι είναι φυτά που μπορεί να καλλιεργηθούν χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία ακόμα και σε μία γλάστρα. Ας προσθέσουμε, λοιπόν, λίγη πρασινάδα στους εξωτερικούς χώρους του σπιτιού μας προσφέροντας μία «βόμβα» βιταμινών και ενζύμων στον οργανισμό μας.

Πηγές:

bottom of page