top of page

Πρακτική Άσκηση στη Γερμανία Ιούλιος-Αύγουστος 2017

Το καλοκαίρι που μας πέρασε είχα την μοναδική ευκαιρία από τις 10/07 έως τις 10/09 να κάνω Πρακτική Άσκηση στην Γερμανία μέσω του IAAS. Καθώς θα ακολουθήσω την κατεύθυνση Ζωικής Παραγωγής πραγματοποίησα την Πρακτική μου σε ένα χοιροτροφείο με 250 χοιρομητέρες στην περιοχή του Dortmund. Φιλοξενήθηκα από τον ίδιο τον κτηνοτρόφο στο σπίτι του οποίου είχα δικό μου δωμάτιο και ελεύθερη πρόσβαση στους υπόλοιπους χώρους. Επίσης για όλη την περίοδο που ήμουν εκεί είχα δικό μου ποδήλατο για να καλύπτω τις μετακινήσεις μου. Έτσι πέρα από τις την πεντάλεπτη διαδρομή ,μέσα από ένα κατάφυτο μονοπάτι, για την φάρμα μπόρεσα να εξερευνήσω και την γύρω περιοχή και κυρίως τα υπέροχα κανάλια της και την κοντινή κωμόπολη του Lünen.

Καθώς η εργασία με τα ζώα δεν είναι απόλυτα προβλέψιμη δεν θα μπορούσα να περιγράψω μια τυπική μέρα γιατί διέφερε από τον αν υπήρχαν χοιρίδια ή όχι. Αυτά απομακρύνονται από τις μητέρες τους τρεις εβδομάδες μετά την γέννηση τους. Κατά κύριο λόγο όμως ήταν εργασία 40 ωρών την εβδομάδα με τα καθήκοντα μου να περιλαμβάνουν την διατήρηση των ζώων. Πιο συγκεκριμένα ήμουν υπεύθυνη για τάισμα των χοιρομητέρων ,την διατήρηση καθαριότητας των κελιών των εγκύων και προετοιμασία τους πριν την γέννα (τοποθέτηση λαμπτήρων θέρμανσης, δημιουργία καθαρού χώρου για τα νεογέννητα με αντισηπτικές ουσίες). Ήμουν επίσης υπεύθυνη για την διατήρηση της καθαριότητας των κελιών των άρρωστων ζώων .

Επίσης πρέπει να τονιστεί ότι η καθαριότητα είναι πολύ σημαντική στην διατήρηση της μονάδας οπότε μου ανατέθηκαν αρκετές εργασίες σε αυτόν τον τομέα. Αρκετά διασκεδαστικό ήταν το πλήρες καθάρισμα δύο δωματίων με κελιά για την φιλοξενία εγκύων , της κεντρικής ταΐστρας για τα ενήλικα ζώα και των σκευών για τάισμα για τα χοιρίδια καθώς χρησιμοποίησα για πρώτη φορά σύστημα υψηλής πίεσης το οποίο όμως χρειάζεται αρκετή προσοχή στον χειρισμό του.

Οι πιο ενδιαφέρουσες εργασίες όμως ήταν με τα νεαρά χοιρίδια καθώς και η πραγματοποίηση Τεχνητής Σπερματέγχυσης σε ενήλικο ζώο. Είχα την ευκαιρία να κόψω τις ουρές και να βάλω ενώτια σε περίπου 1300 χοιρίδια σε όλη την διάρκεια που ήμουν στην μονάδα και να είμαι υπεύθυνη για το καθημερινό τους τάισμα και καθαριότητα τους. Τεχνητή Σπερματέγχυση μπόρεσα να πραγματοποιήσω σε δύο ζώα με την καθοδήγηση του κτηνοτρόφου.

Φυσικά ο χαρακτήρας αυτής της Πρακτικής δεν ήταν μόνο η εκμάθηση των αναγκών ενός χοιροτροφείου αλλά και η εξερεύνηση του Γερμανικού πολιτισμού και της χώρας . Έτσι είχα ελεύθερα τα Σαββατοκύριακα μου και τα αφιέρωνα σε εκδρομές στην γύρω περιοχή και στην πόλη του Dortmund την οποία επισκεπτόμουν τακτικά . Επιπλέον τα έξοδα για τις εκδρομές μου μπορούσα να τα καλύψω από την αμοιβή των 300€ ανά τέσσερις εβδομάδες.

Η πιο χαρακτηριστική εκδρομή μου η οποία πραγματοποιήθηκε σχεδόν στο τέλος της πρακτικής μου ( τέλη Αυγούστου) ήταν στην Βόννη και στην Κολωνία που διοργανώθηκε από το τοπικό IAAS Committee της Βόννης( IAAS Bonn). Εκεί μαζευτήκαμε μια ομάδα πέντε πρακτικάριων, εγώ και τέσσερα άτομα από την Ινδονησία. Στις τρεις μέρες της εκδρομής περιηγηθήκαμε μαζί με μέλη του IAAS Bonn της δύο υπέροχες πόλεις, την Βόννη και την Κολωνία, κάναμε παρέα και ανταλλάξαμε τις εμπειρίες μας. Συμπερασματικά αυτό το καλοκαίρι θα μου μείνει αξέχαστο γιατί είχα την τύχη όχι μόνο να πάρω γνώσεις που ποτέ δεν θα έπαιρνα μέσα από τα βιβλία της κατεύθυνσης μου αλλά και να προσαρμοστώ στους ρυθμούς ζωής ενός ξένου πολιτισμού. Έτσι θα συνιστούσα το Πρόγραμμα Πρακτικής του IAAS σε όλους τους συμφοιτητές μου.

bottom of page