top of page

Σεμινάριο στην Κροατία 3-10/10/2016

Την περίοδο 3-10/10/2016 πραγματοποιήθηκε στο Ίλοκ της Κροατίας εκπαιδευτικό σεμινάριο με την συμμετοχή επτά μελών του IAASGreece. Το θέμα του σεμιναρίου ήταν: “The importance of farmers lifelong learning”. To σεμινάριο απαρτιζόταν συνολικά από περίπου 30 φοιτητές πέντε διαφορετικών χωρών!

Το ταξίδι στην εκπαίδευση ξεκίνησε με την άφιξή μας στην γραφική πρωτεύουσα, το Ζάγκρεμπ. ‘Όπου και έγινε η πρώτη γνωριμία με τα μέλη και μια μικρή ξενάγηση στο γραφείο του ΙΑΑS στο πανεπιστήμιο και έπειτα μια περιήγηση στο κέντρο της πόλης. Το επόμενο πρωί μας βρήκε να διασχίζουμε την χώρα με προορισμό τη βάση του σεμιναρίου, το Ίλοκ. Κατά την διάρκεια του σεμιναρίου γνωρίσαμε την τέχνη του κρασιού, καθώς ξεναγηθήκαμε σε αρκετά οινοποιεία και περιηγηθήκαμε στις γεύσεις και την ιστορία τους. Επιστεφτήκαμε ακόμη μια τοπική ζυθοποιεία και μια οικογενειακή επιχείρηση που παρήγαγε ράκια, το εθνικό ποτό της Κροατίας. Το ταξίδι συνεχίστηκε με ξεναγήσεις σε φάρμες της περιοχής όπου γνωρίσαμε από κοντά την κτηνοτροφική ζωή της χώρας, τα προϊόντα που παράγουν καθώς και τις νέες τεχνογνωσίες που έχουν αναπτύξει.

Από τα πιο ενδιαφέροντα κομμάτια του σεμιναρίου αποδείχθηκε η παρουσίαση στο πανεπιστήμιο του Οsijek του εκπροσώπου της Agrivi. Φυσικά δεν μπορούμε να παραλείψουμε τα trainings που έγιναν μεταξύ των μελών και είχαν ως αντικείμενο τον τρόπο λήψης και διαχείρισης της γνώσης , καθώς και τον τρόπο οργάνωσης της μελέτης. Ακόμη, ένα μέλος από κάθε χώρα παρουσίασε την αγροτική κατάσταση που υπάρχει στον τόπο του, πώς οι σύγχρονοι αγρότες αντιλαμβάνονται τις νέες μεθόδους παραγωγής, όπως επίσης και τη σημασία της συνεχούς εξέλιξης και ενημέρωσης πάνω στον τομέα αυτόν . Από τις πιο γευστικές ημέρες ήταν εκείνη του tradefair όπου δημιουργήσαμε και δοκιμάσαμε παραδοσιακά εδέσματα από την κάθε χώρα.

Τέλος δεν θα μπορούσαμε να μην αναφέρουμε ότι, πέρα από το εκπαιδευτικό κομμάτι, ήταν ένα ταξίδι γεμάτο χαμόγελα, γνωριμίες που θα μας μείνουν αξέχαστες, άφθονο ποτό, νέες χορευτικές φιγούρες και ατελείωτη θετική ενέργεια. Γυρίσαμε στην Ελλάδα με νέους φίλους από κάθε γωνία του πλανήτη, μοναδικές εμπειρίες και αναμνήσεις που μας χαρίζουν την πιο γλυκιά νοσταλγία.



bottom of page