ΕΒΔΟΜΆΔΑ ΑΝΤΑΛΛΑΓΉΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΊΚΗ 17-24/04/2017
Από τις 17-24 Μαρτίου 2017 το Committee μας είχε την τιμή και την τύχη να διοργανώσει μια αξέχαστη εβδομάδα ανταλλαγής στη Θεσσαλονίκη. Σε αυτήν συμμετείχαν άτομα από το Μαυροβούνιο,τη Γαλλία,την Κροατία,τη Σλοβενία,την Ισπανία και την Πολωνία.
Η πρώτη μέρα ήταν αυτή των αφίξεων.Αρχικά,οι φιλοξενούμενοι μοιράστηκαν σε σπίτια και τακτοποιήθηκαν. Έπειτα ακολούθησε η κύρια δραστηριότητα της ημέρας, τα παιχνίδια γνωριμίας. Στα γρασίδια έξω από τη σχολή είχαμε την ευκαιρία να τρέξουμε,να γελάσουμε και να γνωριστούμε καλύτερα μεταξύ μας με παιχνίδια όπως το fast dating. To βράδυ, ακολούθησε έξοδος σε latin party στο κέντρο της πόλης.
Την δεύτερη μέρα το πρωί πραγματοποιήθηκαν debate στο χώρο της σχολής.Σε αυτά είχαμε την ευκαιρία να χωριστούμε σε ομάδες και να συζητήσουμε θέματα τα οποία αφορούν τόσο την γεωπονική κοινότητα όσο και ολόκληρη την κοινωνία . Πιο συγκεκριμένα τα θέματα των debate ήταν Vegan vs Meateaters και GMO vs Organic.Το απόγευμα ακολούθησε επίσκεψη στην παλιά πόλη και τα κάστρα.Σαν επίλογο στην γεμάτη αυτή μέρα διοργανώθηκε νυχτερινή έξοδος στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.
Την επόμενη μέρα μετά από το καθιερωμένο πρωινό στην φοιτητική λέσχη κατευθυνθήκαμε προς την Σχολή στην οποία και πραγματοποιήθηκε το Workshop της εβδομάδας μας.Σε αυτό οι φιλοξενούμενοι είχαν την ευκαιρία να φτιάξουν κηραλοιφή σε ομάδες των δύο ατόμων. Μετά από ελεύθερο χρόνο ακολούθησε η προετοιμασία για το Trade fair.Το βράδυ στο Trade fair είχαμε την ευκαιρία να χαλαρώσουμε και να γευτούμε τα παραδοσιακά εδέσματα της κάθε χώρας.
Το επόμενο πρωί ξεκινήσαμε για τους Μύλους Χαλκιδικής.Εκεί πραγματοποιήθηκε ξενάγηση των εγκαταστάσεων.Επιπλέον μάθαμε για την διαδικασία με την οποία παράγεται το αλεύρι,καθώς και τους διάφορους τύπους που παράγουν οι μύλοι. Έπειτα κατευθυνόμενοι προς την πόλη της Θεσσαλονίκης,επισκεφτήκαμε το Αγρόκτημα της Σχολής μας.Εκεί ξεναγηθήκαμε στο χώρο,είδαμε τα ζώα του αγροκτήματος καθώς και χώρους όπου λαμβάνουν χώρα πειράματα σε φυτά μεγάλης καλλιέργειας. Το βράδυ ακολούθησε έξοδος στο κέντρο της πόλης.
Την πέμπτη ημέρα τελέστηκαν τα γενέθλια του IAAS για τα 60 χρόνια ίδρυσης του οργανισμού. Πριν όμως ξεκινήσουν οι δραστηριότητες στο Αγρόκτημα,το πρωί έγιναν παρουσιάσεις με θέμα την θέση της γυναίκας στον Αγροτικό τομέα. Μετά το πέρας των παρουσιάσεων,γευματίσαμε στην φοιτητική λέσχη και δόθηκε ελεύθερος χρόνος.Έπειτα κατευθυνθήκαμε προς το αγρόκτημα όπου και έγιναν δραστηριότητες και σβήσαμε κεράκια για την επέτειο. Το απόγευμα εξαντλημένοι και χαρούμενοι γυρίσαμε στην πόλη και ακολούθησε έξοδος στην Παραλία της Θεσσαλονίκης.
Την προτελευταία μέρα ξεκινήσαμε με την ξενάγηση στην πόλη. Αφού θαυμάσαμε την θέα από τα Κάστρα, κατεβήκαμε στην παραλία και το Λευκό Πύργο.Από εκεί κατευθυνθήκαμε προς το αρχαιολογικό μουσείο. Εκεί μας έγινε ξενάγηση σε έκθεση με θέμα το απολιθωμένο δάσος της Λέσβου. Μάθαμε για την ιστορία του δάσους καθώς και για τους τρόπους διατήρησης του. Έπειτα ακολούθησε ελεύθερος χρόνος και έξοδος στο κέντρο της πόλης.
Την τελευταία μέρα αρχικά επισκεφτήκαμε το Ζυθοποιείο Άλη. Εκεί μάθαμε για την διαδικασία παραγωγής της μπύρας από το χωράφι μέχρι το ποτήρι.Είχαμε επίσης την ευκαιρία να δοκιμάσουμε της διάφορες μπύρες που παράγει το ζυθοποιείο.Μετά το μεσημεριανό πήγαμε στις εγκαταστάσεις του Βιοαερίου.Κατά την επίσκεψη αυτήν πληροφορηθήκαμε για την διαδικασία εκμετάλλευσης και επεξεργασίας της βιομάζας προς ηλεκτρική ενέργεια. Ενημερωθήκαμε επίσης για τον τρόπο σύνδεσης του εργοστασίου με το κεντρικό σύστημα της ΔΕΗ. Μετά την επιστροφή στην πόλη δόθηκε ελεύθερος χρόνος ώστε να ετοιμαστούμε για την Ελληνική Βραδιά. Έπειτα από μια ακόμη αξέχαστη βραδιά αποχαιρετιστήκαμε όπως αρμόζει για την αξέχαστη εβδομάδα που περάσαμε. Το επόμενο πρωί ήταν η ημέρα των αναχωρήσεων των νέων μας αυτών φίλων.