top of page

Εβδομάδα Ανταλλαγής Κροατία 27/9-4/10


Από τις 27 Σεπτεμβρίου έως και τις 4 Οκτωβρίου, τέσσερα μέλη του IAAS Greece πήραν μέρος σε μια υπέροχη βδομάδα ανταλλαγής που φιλοξενήθηκε από τους Κροάτες φίλους μας, κυρίως στο νησί Mljet, που βρίσκεται στο νότιο μέρος της χώρας.

Την πρώτη μέρα, είχαμε έναν χαλαρό περίπατο στο πάρκο Μάξιμιρ του Ζάγκρεμπ και μετά επισκεφθήκαμε μια φάρμα αποκατάστασης για παιδιά, όπου είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε πως παιδιά με κινητικά και νοητικά προβλήματα μπορούν να γίνουν καλύτερα με την βοήθεια των αλόγων. Την επομένη, αναχωρήσαμε νωρίς για το Mljet και φθάσαμε εκεί αργά το απόγευμα. Κατά τη διάρκεια της παραμονής μας εκεί, επισκεφθήκαμε το εθνικό πάρκο που βρίσκεται στο νησί, όπου μάθαμε πολλά όσον αφορά την ιστορία, την χλωρίδα και την πανίδα του και απολαύσαμε το χαλαρωτικό φυσικό τοπίο. Επίσης, είδαμε μια μικρή φάρμα με ελιές καθώς και ένα ελαιοτριβείο, από τα οποία παράγεται έξτρα παρθένο ελαιόλαδο εξαίρετης ποιότητας. Ακόμη, επισκεφθήκαμε μια ιχθυοκαλλιέργεια και πήραμε μια μικρή γεύση του πως ήταν η ζωή στην Κροατία τον προηγούμενο αιώνα, μέσω της επίσκεψής μας σε ένα λαογραφικό μουσείο. Επιπλέον, εξερευνήσαμε την όμορφη πόλη του Dubrovnik, περπατώντας πάνω στα φημισμένα τείχη του και παρατηρώντας τη ζωή μέσα από αυτά. Το Dubrovnik ήταν μια πολύ σημαντική και ισχυρή πόλη στο παρελθόν, αποτελώντας την πρωτεύουσα του ομώνυμου κρατιδίου και ανταγωνιζόμενη πόλεις όπως η Βενετία για τον έλεγχο του θαλάσσιου εμπορίου της Αδριατικής θάλασσας. Φυσικά, το πρόγραμμα της εβδομάδας ανταλλαγής περιελάμβανε και ένα workshop με τίτλο “βρίσκοντας νέες ιδέες”, στο οποίο οι συμμετέχοντες, χωρισμένοι σε ομάδες, έπρεπε να σκεφτούν μια start-up επιχείρηση ή ένα πρωτότυπο, νέο προϊόν ή υπηρεσία και να παρουσιάσουν αναλυτικά την ιδέα τους, καθώς και την προώθησή της, στους υπόλοιπους. Κατά την επιστροφή μας στο Ζάγκρεμπ, επισκεφθήκαμε ένα μεγάλο εργοστάσιο συσκευασίας μανταρινιών, το οποίο εξάγει μανταρίνια σε χώρες όπως η Αυστρία και η Γερμανία και καλύπτει και ένα μεγάλο ποσοστό της Κροατικής αγοράς.

Ακόμη, αφού περάσαμε την εβδομάδα ανταλλαγής σε ένα τόσο όμορφο νησί, δεν μπορούσαμε παρά να απολαύσουμε τα πεντακάθαρα, κρυστάλλινα νερά της Αδριατικής. Η καλύτερη στιγμή ήταν όταν βρεθήκαμε στην ‘σπηλιά του Οδυσσέα’, όπου είχαμε την ευκαιρία να βουτήξουμε από ύψος περίπου πέντε μέτρων και να κολυμπήσουμε μέσα στη σπηλιά και στα βαθύ μπλε χρώματος νερά. Οι λέξεις δε μπορούν να περιγράψουν το πόσο όλοι μας απολαύσαμε τα παραδοσιακά Κροατικά φαγητά, όπως το cevapi, το goulash, το grah και το sarma, που μας μαγείρευαν οι Κροάτες φίλοι μας καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας. Τελευταίο μα σίγουρα όχι αμελητέο, το πάρτι σε συνδυασμό με τη rakija, το παραδοσιακό και αγαπημένο ποτό των Κροατών, έκαναν τις μέρες μας στο Mljet αξέχαστες!

Ελπίζουμε ότι οι φίλοι μας να απόλαυσαν την εβδομάδα ανταλλαγής όσο και εμείς! Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους φίλους μας από τον IAAS Croatia που μας προσέφεραν αυτή την απίστευτη εμπειρία! Ελπίζουμε πως και άλλες εβδομάδες ανταλλαγής σαν αυτή να ακολουθήσουν στο σύντομο μέλλον!

Ετικέτες:

bottom of page